Kuule itsesi, löydä itsesi

Kenellekään ei ole varmaan jäänyt epäselväksi miten tärkeää olisi joogata, meditoida, kylmäaltistaa itseään ja/tai tehdä hengitys- sekä tietoisuustaitoharjoituksia. Me terapeutit suosittelemme näitä itsen äärelle pysähtymisiä ihan syystä. Nykyajan jatkuva, loppumaton ärsyketulva ja aina vain kiihtyvämpää suorittamista edellyttävä länsimainen yhteiskunta asettavat hermostomme koville. On oikeasti tärkeää ja hyvinvointia lisäävää pysähtyä oman itsen äärelle kuulostelemaan omaa mieltä, kehoa ja ajatuksia. Toiset tarvitsevat tällaista pysähdystä päivittäin kyetäkseen toimimaan nykyajan vaatimusten edellyttämällä tavalla ja säilyttäen silti oman sisäisen rauhan ja hyvinvoinnin. Toiset kerran, kaksi viikossa. Sitten on hyvin paljon myös heitä, jotka sitä tarvitsisivat, mutta eivät sitä tee. Nämä kireät viulunkielet, päällepäsmärit ja passiivisaggressiiviset mikromanagerit ovat meille kaikille tuttuja joko oman itsemme tai kohtaamisiemme kautta.

Teen ja ohjaan säännöllisesti vastaanotollani asiakkaideni kanssa tietoisuustaitoharjoituksia, hengitysharjoituksia, rentoutusharjoituksia ja mielikuvamatkoja.  Lähes poikkeuksetta asiakkaani kertovat heille olevan tosi vaikeaa tehdä näitä harjoituksia, vaikka samalla he kokevat hyötyvänsä niistä ja niiden tekevän heille hyvää. Tässä näkyy juuri nykyaikaisen elämän kuormitus ja hinta. On vaikeaa keskittyä, lähes tuskallista kuulla ja kuunnella omia ajatuksiaan. On helpompaa painaa menemään ja juosta seuraavaan asiaan joko konkreettisesti tai ainakin mielessä sillä pysähtyminen saattaa olla pelottavaa. Vaikka pysähtyminen itsen äärelle tekee lopulta hyvää, on se usein ensin vaikeaa ja ottaa aikansa ennen kuin pään sisäinen melu rauhoittuu ja alkaa hiljentyä.

Itsen äärelle pysähtymistä harjoitellessa sisältä alkaa kuulua monen moista. Oma sisäinen ääni alkaa päästä kuuluviin ja kysyä sinulta asioita. Tuo samainen ääni saattaa vaatia sinulta muutosta elämääsi ja toimintatapoihisi. Se saattaa kyseenalaistaa tekemiäsi päätöksiä, tapaasi toimia ja elää päivittäistä elämääsi. Se ei liiemmin kysy kysymyksiä vaan ehkä toteaa melko suoriakin vastauksia seuraavanlaisiin kysymyksiin: Olenko onnellinen? Voisinko tehdä jotain muutoksia voidakseni paremmin? Teenkö työtä, jolla on merkitys? Annanko tarpeeksi aikaa ihmissuhteilleni? Olenko läsnä läheisilleni? Ja ennen kaikkea, mitä mulle kuuluu? Onko mun hyvä olla mun elämässä just näin? Tämän työn tai opiskelun ja näiden ihmisten kanssa.

Oman sisäisen äänen kuuleminen saattaa ensin olla kivuliasta ja siksi sen äärelle pysähtyminen onkin useasti vaikeaa ja jopa epämiellyttävää. Kukapa haluaisi kuunnella elämänvalintoja moittivaa tyyppiä tai suoria totuuksia laukovaa besserwisseriä. Lupaan sinulle, että se kuitenkin kannattaa, sillä sanonnankin mukaisesti ”lopussa kiitos seisoo”. On nimittäin niin, että mitä enemmän sen ihan oikean itsemme kaltaisiksi tulemme, sitä helpompi meidän on hengittää ja elää, olla onnellisia ja nauttia elämästä. Matka sinne ei ole helppo, sitä en voi luvata ja joskus se oma sisäinen ääni tuntuu olevan jopa hukassa mutta säännöllisellä harjoittelulla se sieltä kyllä alkaa tulla kuuluviin ja kertoa sinulle, kuka olet ja mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Ja tässä kohtaa me terapeutit tarjoamme mielellämme sinulle apua ja ohjaamme matkallasi oman sisäisen äänen luokse.

Jo alussa mainitsin joogan, meditaation, kylmäaltistuksen, hengitys- ja tietoisuustaitoharjoitusten auttavan matkallasi oman sisäisen äänen äärelle. Ne ovat vain esimerkkejä, jotka todistetusti toimivat. Niiden lisäksi on monia, monia muitakin toimivia tapoja luonnossa liikkumisesta saunomiseen ja sukelluksesta juoksuharrastukseen. Lisäksi on olemassa vielä yksi keino, joka on kehon ja mielen rentoutumisen sekä sisäisen äänen kuulemisen kannalta erittäin toimiva, nimittäin seksi! Mutta tästä lisää ensi kerralla.

Lue myös

Mitä on kognitiivinen lyhytterapia?

Kirjoitin viimeksi siitä, mitä on lyhytterapia. Tässä kirjoituksessa ajattelin avata vielä tarkemmin sitä, mitä on kognitiivinen lyhytterapia ja mitä yksi suosituimpia palveluitani,

Mitä on lyhytterapia?

Valmistun aivan näillä näppäimillä kognitiiviseksi lyhytterapeutiksi. Mitä tarkoittaa lyhytterapia ja mitä lyhytterapeutin vastaanotolla tehdään? Kuka voi antaa lyhytterapiaa ja onko se ”Kela-terapiaa”?