Seksuaaliterapia
ja -neuvonta

Seksuaalineuvonta ja seksuaaliterapia ovat yksilöille ja pareille suunnattuja hoitomenetelmiä, joissa käsitellään seksuaalisuutta monipuolisesti, jokaisen yksilöllisyys huomioiden.

Ihminen on seksuaalinen läpi elämänsä

Seksuaalisuus on olennainen osa ihmisyyttä ja yksi iso osa terveytemme rakennuspalikoista.

Seksuaalisuus on valtava voimavara. Se on hyvinvoinnin ja luovuuden lähde. Seksuaalisesti hyvinvoiva ihminen on tasapainoinen ja onnellinen. 

Seksuaalisuus on kuitenkin hyvin herkkä, muokkautuen ja muovautuen läpi elämämme. Elämän varrella vastaantulevat vastoinkäymiset, stressaavat tilanteet ja surut näkyvät usein hyvin nopeasti seksuaalisuudessamme vaikeuttaen seksuaalisuutemme toteuttamista.

Mitä seksuaaliterapiassa tehdään?

Seksuaaliterapiassa ihmisen elämää tarkastellaan laajempana kokonaisuutena, jossa tavoitteena on seksuaalisen eheytymisen lisäksi itsetunnon ja itseymmärryksen kasvattaminen. Sinun ei tarvitse tietää tuletko neuvontaan vai terapiaan, yhdessä pohdimme tilannettasi ja suunnittelemme juuri sinun tilanteeseen sopivan tapaamismäärän.

Miksi seksuaaliterapiassa käydään?

Yleisimpiä syitä seksuaaliterapiaan hakeutumiseen ovat erilaiset seksiin ja/tai parisuhteeseen liittyvät haasteet. Näitä ovat esimerkiksi seksuaalisen halun kysymykset, toiminnalliset seksuaalivaikeudet, seksuaali- ja sukupuoli-identiteettiin liittyvät kysymykset sekä seksuaalisiin mieltymyksiin liittyvät kysymykset.

Voinko puhua kaikesta? Mitä jos hävettää?

Voit tulla keskustelemaan kanssani kaikesta seksuaalisuuteen liittyvästä turvallisesti ja rauhassa. Ei ole mitään asiaa, josta puhumista minun kanssani sinun pitäisi hävetä. Häpeä on itse asiassa yksi vahvasti seksuaalisuuteen liittämämme tunne ja siitä vapautumistakin voimme terapiassa harjoitella. Seksuaaliterapiassa ei puhuta pelkästään seksistä ja seksuaalisuudesta, elämän koko kirjo kun vaikuttaa meihin kaiken aikaa.

Kuinka kauan seksuaaliterapia kestää?

Seksuaalineuvonta voi olla lyhyempi prosessi, jossa yksittäisen asian tai pienemmän kokonaisuuden käsittelemiseen riittää 1-5 käyntikertaa. Jos kyseessä taas on vaikka seksuaalitrauman hoito, saattaa terpiassa olla tarve käydä vaikka vuoden ajan. Sinun ei tarvitse tietää tuletko neuvontaan vai terapiaan, yhdessä pohdimme tilannettasi ja suunnittelemme juuri sinun tilanteeseen sopivan tapaamismäärän.

Missä tilanteessa seksuaaliterapiaan kannattaa tulla?

Voit tulla vastaanotolleni ihan minkä kysymyksen kanssa tahansa. Tai sitten silkasta halusta tulla keskustelemaan enemmän seksuaalisuudesta, elämäntilanteestasi tai hyvinvoinnistasi ylipäätään. Sinulla ei tarvitse olla "valtavaa ongelmaa" varataksesi aikaa seksuaaliterapiaan. Usein juuri hyvissä ajoin tehdyt pohdinnat liittyen omaan seksuaalisuuteen ja sen toteuttamiseen toimivat elämässä ennaltaehkäisevästi.

Voiko seksuaaliterapiassa käydä yksin?

Seksuaaliterapiassa voi käydä niin yksin kuin yhdessä kumppanin tai kumppaneiden kanssa.

Minulla on erityisosaamista kehitysvammaisten sekä autistien seksuaalisuudesta. Kätilönä olen myös naisten seksuaaliterveyden ammattilainen ymmärtäen naisen terveyttä koko elämänkaaren pituudelta. Ikääntyvän naisen seksuaalisuus on myös yksi osaamisalueistani.