3 yleistä seksimyyttiä

Luin taannoin New York Timesin artikkelin yleisimmistä seksimyyteistä ja tämän pohjalta halusin kirjoittaa myös oman blogikirjoituksen työssäni havaitsemistani yleisimmistä seksiin liittyvistä uskomuksista. Tämä kirjoitus sisältää siis osin tuon artikkelin ajatuksia ja osin omiani.

Kaikilla muilla on seksiä enemmän kuin mulla tai meillä. Naiset ovat haluttomampia kuin miehet. Vain koolla on väliä. Ja niin edelleen. Kuulostaako tutulta? Seksin saralla sekä misinformaation, että uskomusten määrä tuntuu olevan vakio. Montako näistä uskomuksista tunnistat omasta ajattelustasi?

 

  1. Seksi tarkoittaa aina yhdyntää/penetraatiota

Olemme pitkään eläneet seksissä sen ajatuksen ja käsikirjoituksen mukaan, että seksi on synonyymi yhdynnälle ja seksi päättyy aina orgasmiin. Onneksi tätä uskomusta on alettu ravistelemaan ja nykyään näkee jo kohtalaisesti mainintoja siitä, miten matka saattaa olla määränpäätä tärkeämpi, myös seksissä. Heteroseksissä naiset kurovat vielä kiinni nautintovajettaan sillä viiden vuoden takaisen tutkimuksen mukaan kuukauden seurannan aikana miehistä 75 % sai orgasmin naisten vastaavan luvun ollessa 33%. Jo tällainen tutkimus kertoo ajattelutavastamme ja yhdyntä- sekä orgasmikeskeisestä seksuaalisesta mallista. Ja niin, naiset harvemmin saavat orgasmia pelkästään penetroiden. Erään tutkimuksen mukaan 18% tässä onnistui 37 % todeten tarvitsevansa myös klitoriksen stimulointia yhdynnän aikana saavuttaakseen orgasmin. Toisen tutkimuksen mukaan vain 4 % naisista kykeni saamaan orgasmin pelkästään yhdynnän kautta. Elokuvamaiset kohtaukset siis nopeista ja mahtavista orgasmeista yhdynnässä eivät pidä paikkaansa ja ovat haitallisia meidän seksuaalikäsityksillemme. Seksuaaliterapiassa pysähdymme usein tämän äärelle pohtimaan yhdessä sitä mitä kaikkea seksi on ja voi olla. Ja miten moninaista voi nautinto olla eikä yhdyntäseksi ole kaikkien pala kakkua.

 

  1. Kaikilla muilla on enemmän seksiä

Tämä on tuttu ajatus jo nuoruusvuosista alkaen, jolloin tyypillisesti ajattelemme kaikkien muiden jo harrastavan seksiä. Virheajatus, joka saattaa jopa johtaa aikaisemmin aloitettuun seksielämään kuin mihin olisimme vielä valmiita. Sama myytti jatkaa kulkuaan läpi elämämme saaden meidät kokemaan huonommuutta, kun seksielämän normaaliinkin vaihteluun kuuluva kuivempi kausi iskee. Tyypillistä kun tutkimusten mukaan kuitenkin on, että joka kolmannella on ollut kumppaniseksitön vuosi takana. Seksiä olisi hyvä ajatella holistisesti, joka tarkoittaa sitä, että kaikki vaikuttaa kaikkeen, seksiinkin. On tärkeää pitää huolta niin fyysisen kehon terveydestä kuin myös mielenterveydestä ja puhua tunteista ja tuntemuksista kumppanin kanssa, jotta tunneyhteys ja intiimiys suhteessa säilyy.

 

  1. Miehet haluavat aina naisia enemmän

Tämä myytti voidaan ampua alas heti, poks! Seksuaaliterapiavastaanottoa jo useita vuosia tehneenä osaan omasta asiakaskokemuksesta kertoa, että seksuaalinen halu vaihtelee eri sukupuolten välillä hyvinkin paljon ja oman ammattikokemukseni mukaan siihen ei vaikuta sen enempää sukupuoli kuin ikäkään. Voimme vain todeta seksuaalista halua olevan monenlaista ja jo yhden ihmisen elämässä se vaihtelee eri aikakausina ollen välillä heikompaa ja välillä runsaampaa ja sellaista se nyt vain on! Seksuaalinen haluttomuus tai halujen eriparisuus on tosin yleisin syy hakeutua seksuaaliterapiavastaanotolle ja täysin validi syy se vastaanotolle hakeutumiseen onkin. Se on asia, jonka taustalla voi olla miljoonia syitä kotitöiden epätasaisesta jakautumisesta henkilökohtaiseen uupumukseen ja vaikka ja mitä niiden välillä. Mahdollisia syitä haluttomuuden taustalla on hyvä tarkastella yhdessä seksuaaliterapeutin kanssa ja joskus asia lähtee aukenemaan jo muutamalla tapaamisella. Joskus taas se saattaa toimia väylänä esimerkiksi omaan terapiaprosessiin hakeutumiselle.

Joka tapauksessa yleinen myytti siitä, että ”miehet haluavat seksiä aina enemmän” asettaa miehet helposti kokemaan häpeää normaaliin vaihteluun kuuluvan haluttoman vaiheen tullessa esiin. Samaa painetta miehet joutuvat kokemaan siitä, että aina tulisi syttyä, pystyä ja kyetä vaikka täysin normaalia on, että kukaan ei voi pystyä, kyetä ja haluta seksiä aina ja koko ajan.

Tässä nyt kolme hyvin tyypillistä myyttiä, jotka tulevat esiin myös seksuaaliterapiavastaanotollani. Näitä seksimyyttejä piisaa valitettavasti sen verran paljon, että ehkä ensi kerralla kirjoitan blogikirjoituksen seuraavista myyteistä. Muista tutkia myös omia uskomuksiasi seksiin liittyen. Mistä ne kumpuavat? Ovatko ne vallalla olevia yleisiä ”juttuja” vai jostain kuultuja oletuksia. Kyseenalaista, älä usko.

 

Blogikuvan patsas: Bela Czitrom.

 

LÄHTEET:

New York Times. 8 sex myths that experts wish would go away. Oct 15, 2023.

Frederick, St. Johns, Garcia, Lloyd. 2017. Differences in orgasm frequency between gay, lesbian, bisexual and heterosexual men and women in a U.S. national sample. Chapman university digital commons.

Herbenick, Fu, Arter, Sanders & Dodge. 2017. Women’s experiences with genital touching, sexual pleasure and orgasm: results from a U.S. sample of women ages 18 to 94. Journal of Sex & Marital Therapy. 201-212.

Herbenick, Rosenberg, Fu. 2021. Changes in penile-vaginal intercourse frequency and sexual repertoire from 2009 to 2018: findings from the national survey of sexual health and behavior. Archives of sexual behavior. 51, 1419-1433 (2022).

Lue myös

Mitä on kognitiivinen lyhytterapia?

Kirjoitin viimeksi siitä, mitä on lyhytterapia. Tässä kirjoituksessa ajattelin avata vielä tarkemmin sitä, mitä on kognitiivinen lyhytterapia ja mitä yksi suosituimpia palveluitani,

Mitä on lyhytterapia?

Valmistun aivan näillä näppäimillä kognitiiviseksi lyhytterapeutiksi. Mitä tarkoittaa lyhytterapia ja mitä lyhytterapeutin vastaanotolla tehdään? Kuka voi antaa lyhytterapiaa ja onko se ”Kela-terapiaa”?