Miksi puoliso pettää?

Suomalaisten seksuaalisuutta pisimpään seurannut tutkimushanke Finsex on viime tutkimuksessaan (2015) todennut suomalaisten suhtautuvan pettämiseen tiukemmin kuin koskaan ennen tutkimuksen aikana. Finsex-tutkimusta on tehty 1970-luvulta lähtien ja sen tarkoituksena on seurata suomalaisten parisuhteita, seksuaaliasenteita, seksuaalista käyttäytymistä sekä seksuaaliongelmia. Vuoden 2015 tutkimuksen mukaan suomalaiset raportoivat vähiten pettämistä mitä koskaan aiemmin tutkimuksen tekoaikana. Sen mukaan miehistä 39% ja naisista 30% on pettänyt. 1970-luvun alussa tehdyssä tutkimuksessa joka kolmas oli valmis hyväksymään kumppaninsa syrjähypyn. Nykyään vastaava luku pyörii 5-15 prosentin välillä. Mikä saa ihmisen pettämään?

Selvää tietysti on, että me ihmiset olemme yksilöitä erilaisine elämäntilanteinemme ja pettämiseen liittyviin syinemme. Muutamia yleisiä syitä on kuitenkin löydettävissä ja useimmiten pettäminen on usean eri syyn yhdistelmä. Se saattaa olla reaktiota johonkin asiaan tai yritys ratkaista jokin asia tai tilanne sekä näiden kahden yhdistelmä. Yksi tutkimustenkin mukaan hyvin yleinenkin syy on tyytymättömyys nykyiseen parisuhteeseen. Tyytymättömyys voi liittyä esimerkiksi emotionaaliseen tai fyysiseen läheisyyteen, kommunikaatiovaikeuksiin, epätyydyttävään seksielämään, erilaisiin arvoihin tai tavoitteisiin elämässä. Toki on mahdollista, että koemme vain yleistä tyytymättömyyttä suhteessa osaamatta eritellä sitä sen tarkemmin. Joskus syynä tyytymättömyyteen voi olla intohimon puute. Pitkässä suhteessa intohimo saattaa hiipua, jos sitä ei säännöllisesti muisteta ruokkia, ja tällöin tarvittavaa kipinää tai jännitystä saatetaan hakea suhteen ulkopuolelta.

Jos itsetunto on heikko ja ihminen kokee tarvetta vahvistaa omaa houkuttelevuuttaan ja arvokkuuttaan, saattaa se johtaa siihen, että tätä vahvistusta haetaan suhteen ulkopuolelta. Jos omassa parisuhteessa ei koskaan kuule toiselta olevansa haluttu ja kiinnostava, voi sen kuuleminen joltain toiselta tuntua äärettömän tärkeältä ja houkuttelevalta. Tätä tarvetta läheltä liippaa myös kostonhalu. Jos omalle kumppanilleen on kiukkuinen tai vihainen syystä tai toisesta ja tuntee olonsa loukatuksi ja petetyksi, voi syntyä halua aiheuttaa samanlaista tuskaa toiselle.

Pitkässä suhteessa on tyypillistä, että saatamme yllättäenkin ihastua, vaikka olisimme kuinka sitoutuneita omaan parisuhteeseemme. Uusi ihastuminen synnyttää usein vahvoja tunteita ja houkutusta tutustua paremmin tähän ihmiseen. Tällöin riski pettämiseen voi kasvaa. Kuin myös tilanteessa, jossa ihmisellä on vaikeuksia hillitä omaa impulsiivisuuttaan ja kontrolloida itseään. Tällaisissa tilanteissa pettäminen voi tapahtua hetken mielijohteesta tai tilapäisen heikon harkinnan seurauksena. Tähän syyhyn liittyy myös päihteiden käyttö, sillä päihteiden vaikutuksen alaisina olemme yleensä estottomampia ja harkitsemattomampia.

Joskus syynä voi olla myös puhdas uteliaisuus ja kokeilunhalu. Toisille on tärkeää kokea mahdollisimman paljon kaikenlaista elämänsä aikana ja he haluavat seikkailla myös seksuaalisesti. Joskus taas ihmisillä on epärealistisia odotuksia suhteestaan tai kumppanistaan ja he voivat ajatella jonkin suhteen ulkopuolisen ihmisen kykenevän täyttämään kaikki heidän tarpeensa ja toiveensa toisin kuin kumppaninsa. Etenkin jos omaan kumppaniin koetaan etääntymistä, saattaa se aiheuttaa pettämisen halua. Saatamme etsiä lohtua tai läheisyyttä muualta, jos emme koe sitä enää omassa suhteessamme. On myös mahdollista, että pettämistä tapahtuu kypsymättömyydestä johtuen. Tällöin harvoin ymmärretään oman tekojen vakavuus, eikä kyetä ottamaan vastuuta omista tunteista tai toimista.

Pettämisen syitä on lukuisia eikä tässä todellakaan lähes kaikki. Näiden jo mainittujen lisäksi voi pettämisen syynä olla erotoiveita, arvoristiriitoja, kriisiin reagoimista, mallioppimista, hyödyn tavoittelua, addiktoitunutta seksikäyttäytymistä, vaikeita menneisyyden kokemuksia ja niihin reagointia, persoonallisuushäiriöitä ja niin edelleen. You name it! Syitä löytyy vaikka ja kuinka, kun niitä lähdetään etsimään ja pohtimaan.

Kuten aina, niin tälläkin kertaa haluan nostaa tähän loppuun vielä kommunikaation ja sen merkityksen kaikissa ihmissuhteissa. Jos kommunikaatio parisuhteessa on heikkoa tai siinä on ongelmia, saattaa se johtaa pettämiseen. On erittäin tärkeää osata ja kyetä avoimesti ja rehellisesti ilmaisemaan omia tarpeita, toiveita ja huolia liittyen suhteeseen ja saada kokemus siitä, että tulee kuulluksi, kun näistä toiselle kommunikoi. Suotavaa olisi käydä sekä suhteen alussa mutta myös suhteen aikana keskustelua siitä, että miten me tässä suhteessa ollaan ja mikä meille on pettämistä ja mikä taas ei? Entä jos sellaista tapahtuu, niin miten sitten toimitaan? Emme tietenkään kykene etukäteen keskustelemalla varautumaan kaikkeen ja tietämään sitä, miten tilanteet kulloinkin etenevät. Se, että opettelemme puhumaan kaikista asioista ja pidämme keskusteluyhteyden auki saattaa vaikuttaa suuresti siihen, miten helposti pystymme kertomaan kumppanillemme, kun kaikki ei ole ok ja näin ollen jopa ennaltaehkäisemään mahdollista pettämistä tai ainakin käsittelemään sitä paljon helpommin kuin tilanteessa, jossa kommunikaatiota ei ole tai se on hyvin heikkoa.

Lue myös

Mitä on kognitiivinen lyhytterapia?

Kirjoitin viimeksi siitä, mitä on lyhytterapia. Tässä kirjoituksessa ajattelin avata vielä tarkemmin sitä, mitä on kognitiivinen lyhytterapia ja mitä yksi suosituimpia palveluitani,

Mitä on lyhytterapia?

Valmistun aivan näillä näppäimillä kognitiiviseksi lyhytterapeutiksi. Mitä tarkoittaa lyhytterapia ja mitä lyhytterapeutin vastaanotolla tehdään? Kuka voi antaa lyhytterapiaa ja onko se ”Kela-terapiaa”?