Mitä on kognitiivinen lyhytterapia?

Kirjoitin viimeksi siitä, mitä on lyhytterapia. Tässä kirjoituksessa ajattelin avata vielä tarkemmin sitä, mitä on kognitiivinen lyhytterapia ja mitä yksi suosituimpia palveluitani, lyhytterapiapaketti, pitää sisällään. Olen juuri valmistumassa kognitiiviseksi lyhytterapeutiksi Integrum instituutista reilun kahden vuoden opiskelujen jälkeen. Olen harjoitellut lyhytterapian tekemistä nyt puolentoista vuoden ajan ja kehittänyt suositun viiden kerran lyhytterapiapaketin sen pohjalta.

Lyhytterapia on sananmukaisesti lyhytkestoista terapiaa, kestoltaan tyypillisesti kaikkea 1-20 tapaamisen välillä. Määrä valikoituu käsiteltävän aiheen, asiakkaan motivaation, tarpeen ja esimerkiksi maksukyvyn mukaan. Yhdessä terapeutin kanssa keskustellen muodostuu yleensä yhteinen käsitys tarvittavasta terapiamäärästä. Lyhytterapeutti on yleensä opiskellut joko ratkaisukeskeistä tai kognitiivista lyhytterapiaa. Näistä ratkaisukeskeinen suuntaus on yleisempi. Karkeasti ja vahvasti yleistäen voisi ehkä todeta ratkaisukeskeisen suuntauksen keskittyvän tulevaisuuteen, kun taas kognitiivinen suuntaus keskittyy nykyhetkeen.

Kognitiiviselle lyhytterapialle tyypillistä on aktiivinen terapiaprosessi. Tämä tarkoittaa erilaisten tehtävien tekemistä, niin vastaanotolla kuin mahdollisina kotitehtävinä terapiatapaamisten välissä. Tehtävien tarkoituksena on syventää itsetuntemusta ja auttaa asiakasta tekemään oivalluksia liittyen itseen ja omaan tilanteeseensa. Tehtävät valikoituvat käsiteltävän asian ja terapeutin arvion mukaan aina kulloiseenkin lyhytterapiaprosessiin juuri kyseiselle asiakkaalle. Yhtenä tehtävänä voi olla esimerkiksi kuljettaa terapiaprosessin aikana mukana vihkoa, johon kirjataan ajatuksia ja oivalluksia lyhytterapiaprosessin aikana. Tehtäviä voidaan tehdä liittyen myös esimerkiksi arvopohdintoihin, ahdistukseen, itsetuntemukseen ja tunteisiin. Näiden lisäksi kognitiivisessa lyhytterapiassa tehdään erilaisia mielikuvamatkaharjoituksia sekä mindfulness-harjoituksia.

Yhtenä isona osana kognitiivisessa terapiassa käsitellään tunnelukkoja, skeemoja. Olet saattanut törmätä myös termiin tunnelukkoterapia tai skeematerapia. Näillä tarkoitetaan kognitiivista terapiaa, jossa käsitellään asiakkaan tunnelukkoja, tunnistetaan niitä ja etsitään yhdessä keinoja niiden murtamiseen. Omien tunnelukkojen selvittämiseksi on olemassa erilaisia testejä ja hyvin tyypillisesti kognitiivisessa terapiassa saatetaan asiakkaalle antaa tunnelukkotesti täytettäväksi. Tunnelukkoja on 18 ja meillä kaikilla on niitä. Ne ovat lapsuudessa ja nuoruudessa opittuja elämää usein rajoittavia haitallisia ajattelu- ja käyttäytymismalleja, jotka saattavat ilmetä esimerkiksi tunteiden tunnistamisen tai säätelyn vaikeutena ja aiheuttavat yleensä vaikeuksia ihmissuhteissa.

Opintojeni ja harjoittelujeni kautta olen kehittänyt viiden tapaamisen lyhytterapiapaketin, joka on ollut hyvin pidetty. Riippuen asiakkaan terapiaan tulosyystä tämä viiden kerran lyhytterapiapaketti etenee suht samanlaisena tietyin osin ja vastaa silti asiakkaan omaan tilanteeseen. Terapiapaketin kaksi ensimmäistä tapaamista käytetään arvopohdintoihin ja -tehtäviin. Tämä on omalta kokemukseltani nykyaikana ihmisille hyvin paljon oivalluksia omaan elämään antavaa ja silmiä avaavaa työskentelyä. Tiettyjen tehtävien kautta yritämme löytää asiakkaan omia tärkeimpiä arvoja ja pohtia onko oma elämä linjassa itselle tärkeiden arvojen kanssa. Arvopohdinnat ovat muuten sellaisia, joita meistä jokaisen kannattaisi tehdä niin yksin kuin yhdessä esimerkiksi kumppanin kanssa, vaikka muutaman vuoden välein. Sen pohtiminen, mikä itselle on tärkeää ja merkityksellistä, saattaa joskus auttaa oivaltamaan, että oma tapa elää ja olla ei esimerkiksi ole linjassa omien arvojen kanssa. Joskus myös jatkuva pahoinvointi saattaa johtua tästä, jolloin lyhytterapiassa saattaa tapahtua arvokasta ja joskus elämää mullistavaakin oivallusta.

Terapiapaketin tapaamisilla kolme ja neljä keskitymme tunnelukkojen maailmaan. Teemme tunnelukkotestit, opiskelemme teoriaa tunnelukkojen taustalla ja opimme tuntemaan omia tunnelukkojamme ja syitä niiden taustalla. Alamme hiljalleen myös havainnoida tilanteita, jossa tunnelukot aktivoituvat ja alamme opetella keinoja niiden avaamiseksi. Viidennellä kerralla summaamme tähän mennessä läpikäytyä lyhytterapeuttista työskentelyä, olen tyypillisesti kirjoittanut asiakkaalle kirjeen, jossa kuvaan hänen elämäänsä terapiaprosessin pohjalta ja luen sen asiakkaalle ääneen. Pohdimme yhdessä, olisiko lyhytterapian jatkamiselle tarvetta vai onko viisi käyntiä riittänyt jonkun asian avaamiseen ja purkamiseen. Näiden lisäksi lyhytterapiapaketin aikana tehdään 1-2 mielikuvamatkaa ja/tai mindfulness-harjoitusta asiakkaan tilanteeseen sopien. Molemmat ovat terapiaprosessin kannalta hyödyllisiä mutta hieman erilaisin funktioin. Mielikuvamatkaa saatamme hyödyntää esimerkiksi turvapaikan löytämiseksi tai sisäisen lapsen kuulemiseksi ja hoivaamiseksi (joka tunnelukkojen aktivoituessa myös aktivoituu). mindfulness-harjoituksia taas käytämme esimerkiksi päästäksemme takaisin kehoomme ja tähän hetkeen aistiaksemme kehossamme ilmeneviä tunteita ja kuullaksemme sitä, mitä kehomme meille kertoo.

Lyhytterapiapaketti on siis lyhyt, viiden kerran ytimekäs terapiasukellus sinuun ja sinun maailmaasi. Siihen, mikä sinua motivoi, mistä ahdistuksesi tai kurja olosi kumpuaa tai vaikka siihen miksi aina löydät itsesi samankaltaisista ikävistä tilanteista tai ihmissuhteista kerta kerran jälkeen. Se on sinun aikaasi itsesi tutkiskeluun ja ajatus- sekä toimintatapojesi ymmärtämiseen ja minä olen rinnallasi tukemassa tätä matkaasi ja sinua varten.

Tervetuloa lyhytterapiaan <3

Lue myös

Miehinen, tunteva mies

Miestenpäivän kunniaksi halusin pysähtyä pohtimaan, mitä miehisyys ja miehenä oleminen oikeastaan tarkoittavat. Perinteisesti olemme tottuneet ajattelemaan, että “oikea mies” on vahva, karu

Mitä on lyhytterapia?

Valmistun aivan näillä näppäimillä kognitiiviseksi lyhytterapeutiksi. Mitä tarkoittaa lyhytterapia ja mitä lyhytterapeutin vastaanotolla tehdään? Kuka voi antaa lyhytterapiaa ja onko se ”Kela-terapiaa”?